Vectoring technologie is ontstaan uit de nood om hoge breedbanddienst te kunnen leveren en er meer eruit te halen over het bestaand koperkabel infrastructuur zonder een uitgebreide fiber roll out.
Laat ons een kijkje nemen naar een paar basis principes van hoe de koperkabel infrastructuur in mekaar zit.
Telefoonlijnen, die de VDSL2 signalen overbrengen, maken deel uit van 10 tot een paar honderd kabellijnen die heel dicht tegen elkaar lopen. Dit resulteert in cross-talk: FEXT, ongewenst effect van signaaloverdracht van een circuit op een andere. Hoe hoger het aantal lijnen in een bundel, hoe meer cross-talk er wordt gegenereerd. Cross-talk is het grootste obstakel die voorkomt bij het leveren van een goed VDSL2-signaal. Zonder tussenspraak/verstoring zal enkel VDSL2 lijn werken/opereren alsof die de enige lijn in de bundel is en als gevolg hogere bit rates leveren. Vectoring is niet enkel een methode om de theoretische maximum snelheden omhoog te brengen, maar ook om de kloof tussen de theoretische bovengrens van prestatie en snelheden te verkleinen die geleverd worden in (afwisselende werking van de infrastructuur.)
In tegenstelling tot de DLM(Dynamic Line Management), die geen garantie geeft dat de snelheid die na het DLM proces op een specifieke VDSL2 lijn geleverd werd zal blijven behouden worden , zullen de lijnen met actieve vectoring veel meer kans hebben om hun nieuwe hogere bitrates te behouden. Dit wordt mogelijk door permanente monitoring, verwerking, herberekening en correctie van metingen.
Het concept van vectoring technologie kan worden vergeleken met dat van de noise-cancelling technologie die gebruikt wordt bij de koptelefoons. De werking ervan is gebaseerd op het ‘luisteren’ naar ongewenst ruis(noise) en een geluid uitbrengen die een inversie is van het oorspronkelijk ruis. Op die manier heffen de twee geluiden elkaar op.
Vectoring roll-out in België maakt deel uit van een wereldwijde vectoring uitrol: verschillende leveranciers werken samen aan de ontwikkeling van hun eigen vectoring technologieën, zoals bijvoorbeeld Alcatel-Lucent voor België, Oostenrijk en Turkije of Huawei voor Telecom Italia, Eircom, Swisscom en service providers in andere landen. Bij de meeste zal vectoring commercieel worden uitgerold in de komende jaren.
In het Proximus netwerk zal vectoring op straatkast (ROP) niveau worden geïmplementeerd, waar de cross-talk van de lijnen in hetzelfde bundel correct opgemeten en geneutraliseerd worden door geschikte anti-phase signalen te genereren. Om het cross-talk op te heffen tussen alle VDSL2 lijnen in het bundel, zal een cross-talk analyserings mechanisme in werking treden die, in real-time, de cross-talk coefficienten zal ophalen, berekenen en de anti-signalen updaten over honderden VDSL2lijnen van de volledige frequency spectrum van de VDSL2 signalen. De wisselwerking/interactie tussen de ontvangen voorwaarden en de gegenereerde anti-signalen zal worden verwerkt/verricht door de DSLAM.
Alle berekeningen die noodzakelijk zijn voor de vectoring vergen een enorme rekensnelheid/kracht. De huidige elementen van de infrastructuur van het Proximus netwerk kunnen de nodige, hierboven vernoemde vereisten niet vervullen. Hierdoor zijn de volgende twee maatregelen nodig om dat probleem te omzeilen: het gebruik van nieuwe VDSL2 lijn kaarten in de ROPs en een upgrade van alle geïnstalleerde CPE(Customer Premises Equipment) die de hardware vectoring-friendly maakt of de hardware vervangen door de vectoring-verenigbare hardware.
In februari 2014 heeft Proximus begonnen alle VDSL2 kaarten straatkast per straatkast te vervangen. Voor de tweede vereiste, de efficiënte berekening van de cross-talk tussen de VDSL2 lijnen, zal de aanvullende functionaliteit van de CPE kant bepaald worden door de International Telecommunication Union (ITU vectoring standard, G.993.5 (G.vector).
Op hardware niveau zal de VDLS2 lijn enkel vectoring ondersteunen/toelaten als de volgende vereisten worden voldaan: de modem die gebruikt wordt voor de aansluiting dient vector-compliant of op zijn minst verctor-friendly te zijn. Tegelijkertijd dient de hardware(modem) die op elke andere lijn in hetzelfde bundel geïnstalleerd is ook een verctor-compliant of vector-friendly te zijn. Als dat niet zo is, zal de hardware op andere lijnen in de bundel, die niet vector-compliant of verctor-friendly is, storing veroorzaken voor de berekeningen van de cross-talk tussen de lijnen. Daardoor zal de cross-talk op sommige lijnen niet worden opgehoffen, wat zal resulteren in een onvoorspelbare negatieve impact op alle andere lijnen in het bundel.
Om dit te voorkomen zullen alle modems die niet aan de noden van de vectoring voldoen op een fallback profiel (7000/512Kbps) synchroniseren, waardoor er geen extra cross-talk gegenereerd zal worden buiten dat die van de ADSL2+ lijnen komt en hierbij de voortdurende schatting van de crosstalk niet hinderen. Daarentegen zal de vector-friendly VDSL2 CPE de andere lijnen van het bundel niet verstoren, maar zal niet kunnen genieten van de hogere snelheden die de vectoring implementatie te bieden heeft.