Internet Protocol versie 6 (IPv6) is een netwerkprotocol dat communicatie en gegevensoverdracht mogelijk maakt. IPv6 is in 1998 ontstaan met als doel het IPv4-protocol op een dag te vervangen.
IPv4-protocol, de vorige standaard, bestaat uit vier nummerreeksen - elk met drie cijfers gescheiden door punten. Een standaard IPv4-adres is 32-bit en ziet er zo uit: 255.255.255.255, hiermee zijn 4,2 miljard unieke IP-adressen mogelijk.
Met de continue toename van draadloze en bedrade apparaten, zal het internet op een gegeven moment alle unieke IPv4-adressen opgebruikt hebben. De verwachting was dat dit reeds begin 2010 zou gebeuren, maar ze zijn nog niet op omdat IPv4-adressen worden verkocht en opnieuw worden gebruikt. Toch komt het IP-adres uitputtingsprobleem steeds dichterbij. Om een nieuwe standaard te ontwikkelen waarmee meer unieke IP-adressen kunnen worden gebruikt, is IPv6 ontstaan.
Het IPv6-protocol, dat 128-bits is, bestaat uit acht genummerde tekenreeksen, elk bestaande uit vier tekens (alfanumeriek), gescheiden door een dubbele punt. Dit geeft ons een ongelooflijke hoeveelheid unieke IP adressen; 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 om precies te zijn. Het zorgt er ook voor dat we niet snel zonder unieke IP-adressen zullen zitten om aan nieuwe apparaten toe te wijzen. (bron)
Wat is het verschil tussen IPv4 en IPv6?
IPv6 verschilt niet volledig van IPv4: wat u van IPv4 hebt geleerd, is nog steeds waardevol wanneer u IPv6 implementeert. De verschillen tussen IPv6 en IPv4 liggen op vijf belangrijke gebieden: adressering en routering, beveiliging, netwerkadresvertaling, administratieve werklast en ondersteuning voor mobiele apparaten. IPv6 bevat ook een belangrijke functie: een set mogelijke migratie- en transitieplannen voor IPv4.
Natuurlijk zijn er standaarden, protocollen en procedures voor het naast elkaar bestaan van IPv4 en IPv6: het tunnelen van IPv6 in IPv4, het tunnelen van IPv4 in IPv6, IPv4 en IPv6 op hetzelfde systeem draaien (dual stack) en mengen van de twee protocollen in verschillende omgevingen.
Wat met netwerkbeveiliging?
IPv6 is opgebouwd om end-to-end encryptie mogelijk te maken. Hoewel deze technologie achteraf is geïmplementeerd in IPv4, blijft het een optionele extra en wordt het niet universeel gebruikt. De codering en integriteitscontrole die wordt gebruikt in huidige VPN's is een standaardcomponent bij IPv6, ze is beschikbaar voor alle verbindingen en wordt ondersteund door alle compatibele apparaten en systemen. De toepassing van IPv6 zou, indien correct geïmplementeerd, daarom man-in-the-middle (MITM) -aanvallen aanzienlijk moeilijker moeten maken.
Zijn er prestatievoordelen?
Het inschakelen van IPv6 zal waarschijnlijk uw internetverbinding niet versnellen.
Er zijn echter wel opmerkelijke voordelen met IPv6 voor mobiele apparaten, deze kunnen bijvoorbeeld hetzelfde adres behouden wanneer ze van de ene verbinding naar de andere gaan - bijvoorbeeld van een 3G-netwerk naar de Wi-Fi van uw plaatselijke coffeeshop. In plaats van een nieuw adres op te halen bij de nieuwe verbindingsservice, kan het mobiele apparaat te allen tijde hetzelfde "thuisadres" behouden. Dit elimineert de noodzaak voor extra routeringen, waarbij gegevens die naar het mobiele apparaat worden verzonden eerst via het netwerk van de mobiele provider moeten gaan. Deze wijzigingen zorgen niet alleen voor meer snelheid, eenvoud en bruikbaarheid, maar maken verbindingen ook veerkrachtiger en veiliger. Gezien de grote hoeveelheden mobiele apparaten, zou deze verbetering zeer welkom zijn.
IPv6 biedt ook betere autoconfiguratie met ICMP6-berichten die worden gebruikt om een geschikt adres en configuratie te bepalen. Verbeterde DCHP6 is ook beschikbaar voor diegenen die behoefte hebben aan meer controle van netwerkverbindingen, en natuurlijk is conventionele statische adrestoewijzing mogelijk indien nodig. De combinatie van een bredere adrespool en een geavanceerdere adresstructuur lost veel problemen met adresconflicten op, die zich meestal voordoen wanneer bedrijfsfusies of overnames leiden tot integratie van netwerken.
Laten we het samenvatten!
Voordelen van IPv6 | Nadelen van IPv6 |
Krankzinnige hoeveelheid IP-adressen | Een tussenapparatuur nodig om IPv4- en IPv6-communicatie mogelijk te maken |
Zelfconfiguratiemechanismen | Overgang vereist enige inspanning en tijd |
Betere responstijd | |
Verbeterde beveiliging | |
Mobiele functies |
Ondersteunt edpnet IPv6?
Ja! We bieden een native IPv6-verbinding via dual stack (IPv4 + IPv6).
Heb ik nog steeds een router met NAT nodig?
Met IPv6 is het doel om al uw apparaten een openbaar IP-adres te geven. Als u onze oplossing gebruikt in combinatie met een FRITZ! Box-modem / router, zult u merken dat al uw apparaten in uw lokale netwerk automatisch een openbaar IP-adres ontvangen van het subnet dat aan u is gegeven.
In dit geval ontvangt u niet langer één IPv4-adres, maar een geheel / 64 subnet met IPv6-adres om aan uw lokale apparaten te geven. De hoeveelheid IP-adres die u ontvangt met een / 64-subnet zal groter zijn dan u ooit nodig zult hebben.
Wat zijn de kosten om te veranderen?
IPv6-adressen zelf kosten geen geld. Natuurlijk moet u uw eigen infrastructuur controleren om te zien of er wijzigingen moeten worden aangebracht om deze IPv6-gereed te maken.
Moet ik nu veranderen?
De overgang hoeft niet vandaag of morgen plaats te vinden, dus er is geen reden tot paniek. Het is echter belangrijk dat u de juiste maatregelen neemt om u voor te bereiden op IPv6, omdat dit enige kennis en expertise vereist.
Ik ben klaar om het te proberen, hoe kan ik IPv6 activeren?
Om te kunnen profiteren van IPv6 op uw verbinding, moet u het activeren via uw Mijn edpnet-account en inschakelen op uw modem / router, evenals de computers, smartphones en andere apparaten die erop zijn aangesloten.
Hieronder staan de handleidingen die u kunnen helpen om u voor te bereiden op de verandering.
Hoe schakel ik IPv6 in op mijn FRITZ!Box